SharePoint kort fortalt

Microsoft SharePoint benyttes til vidensdeling og dokumentstyring. SharePoint benyttes oftest igennem en browser og fungerer på mange måder som en traditionel hjemmeside…

Afdelinger, projektgrupper og enkeltpersoner kan lave egne underwebsider, som kan indgå i de overordnede menuer for SharePoint sitet.SharePoint består af en lang række skabeloner, så man uden at programmere kan opsætte:

  • Tekst, billeder, m.m.
  • Kunderegistre, medarbejderoversiter, varekataloger
  • Biblioteker med Word-dokumenter, pdf-filer m.m.
  • Data fra eksterne kilder – MS Excel, XML, andre websites, mapper m.m.
  • Blogs, wikisider, diskussionsfora, projektstyring m.m.
  • Billedgallerier

Alt dette kan indsættes med træk-og-slip. Den overordnede administrator bestemmer slagets gang, men kan i høj grad lade menige medarbejder uden meget træning lave disse sider. På trods af uddelegering beholder SharePoint et ensartet udtryk i farver og typografi.Alle infomationer på SharePoint sitet kan deles af alle medarbejdere i huset.

Man kan let lave menuer og undermenuer, vise ting og skjule ting, så de enkelte medarbejdere og afdelinger kun ser de data, de har brug for og adgang til. Navnet SharePoint fortæller meget godt hvad man kan med systemet.

Lidt teknik

SharePoint er en ASP.NET applikation, der benytter sig af IIS og gemmer sine data på en MS SQL Server. Der findes forskellige installationsmuligheder – ligefra at installere hele butikken på 1 maskine til testformål eller den meget lille virksomhed, til flere backend-servere for at adskille SharePoint, SQL og IIS.

Versioner

De fleste virksomheder benytter SharePoint 2010 og SharePoint 2013. Det er inden for disse versioner, at ZoomTek leverer uddannelse. Hver version findes i 2 udgaver – en gratis lillebror og en licenskrævende storebror. Lillebroderen er gratis og er enten inkluderet i Windows Server eller kan downloades fra Microsoft’s hjemmeside. Storebroderen er et betalingsprodukt.

Hvad kan SharePoint mere?

Ud over ovenstående findes der et væld af skabeloner og præ-udviklede bokse (webdele), der kan sættes ind på skærmen og trække data fra forskellige kilder. Man kan benytte Excel og Access direkte i SharePoint. Man kan lave sine egne databaser og krydse disse med hinanden. Endvidere findes der redskaber til backup, uddelegering af opgaver og meget andet.

Endelig skal måske nævnes arbejdsprocesser (workflows), der muliggør en struktureret integration mellem SharePoint og brugeres Outlook og meget andet.

Tilretning af SharePoint

Man kan med et par timers introduktion selv lave SharePoint sider. Altså kan man uddelegere dette til mellemledere, projektledere og andre ikke it-medarbejdere. Sværhedsgraden er omtrent som at opsætte sin egen Facebook-profil. Ønsker man at lave mere avancerede løsninger kan man benytte programmer som InfoPath, SharePoint Designer og Visual Studio. Her stiger sværhedsgraden men til gengæld kan man lave løsninger helt uden grænser.Uanset mål, ambitioner og forudsætninger har ZoomTek kurser i de ovennævnte programmer på flere niveuaer. Vi tager udgangspunkt i hvilke løsninger du ønsker og lærer dig den nødvendige teknik for at færdiggøre Jeres egne visioner for SharePoint.