Om dette WordPress site

Her er samlet et par facts og nogle anekdoter om ZoomTek.dk…

WordPress site

ZoomTek.dk er udviklet i WordPress. Sitet benytter en del plugins, og undertegnet har udviklet meget på sitet i PHP og andet. Sitet stammer tilbage fra 2002, men blev først ført på Joomla i juli 2014 og siden på WordPress i 2018 med templaten Twenty Seventeen. Indtil da blev sitet lavet i et egetproduceret CMS-system.

ZoomTeks hjemmeside har været vidt omkring. Den allerførste version var lavet i ren notepad. En masse enkeltfiler, hvor menuer, metadata og alt andet end selve indholdet blev kopieret rundt. Det siger sig selv, at opdatering var en dagsrejse. Al opdatering foregik med FTP på den hårde måde.

Jeg udviklede dog hurtigt mit eget CMS-system. Det fungerede fint, og det havde jeg kørende i mange år. Stadig skulle jeg uploade med FTP, og man kunne f.eks. ikke søge på tværs af filer (simpelt søgefelt).

På et tidspunkt skiftede jeg til Joomla (omkring 2014) og sidenhen til WordPress i 2018. Jeg har siden lavet en del udvikling i WordPress for at få kurser, kursusoversigter og referencer på kryds og tværs til at hænge sammen. For her findes ingen plugins, man blot kan indsætte.

Kurser i WordPress og Joomla

Nedenfor ses skærmdump af websitet, som det har set ud engang

Skærmbillederne nedenfor viser hjemmesiden hen over årene. Du kan i øvrigt skrue tiden tilbage på archive.org. Her kan du vælge datoer tilbage i tiden – og wupti – så kommer den ønskede hjemmeside frem, som den så ud førhen.

ZoomTeks hjemmeside anno 20022002
ZoomTeks hjemmeside anno 20052005
ZoomTeks hjemmeside anno 20102010
ZoomTeks hjemmeside anno 20142014

Archive.org

På Archive.org kan man se, hvordan hjemmesider så ud før i tiden. Her er det nemt at spole tilbage til et givent årstal (endda til specifik dato) og se ens egen hjemmeside – eller en hvilken som helst anden hjemmeside.

Der er sket meget med webudvikling

Der har været en rystende udvikling inden for websider. Der findes i dag et utal af CMS-systemer, som de fleste hjemmesider er bygget op omkring. Fremkomsten af HTML5/CSS3, single page applications og helt nye muligheder i EcmaScript har givet uanede muligheder. Responsive webdesign, JQuery, RESTful API-design, Mobile-first design og en lang række sikkerhedsprotokoller har gjort webudvikling til noget ganske andet.

I 2002 kunne jeg lave en simpel side i HTML4/Notepad på 5 minutter og uploade den til webhotellet. 3 dage senere lå den øverst på google. Enhver webshopejer ved, at sådan fungerer det ikke lige i dag.

Sådan fungerede webudvikling omkring år 2000

På billederne ovenfor bemærker man de mange lyseblå farver. Farver var indsat med effektive font-color tags (ironi forekommer), absolut uden brug af css. Efter et par år blev farven dog låst fast til #0099FF, som vist ikke engang var websafe (det skulle farver være dengang for at have en gang på jorden). Jeg havde sat mig grundigt ind i html-tabeller, og min begejstring for rowspan-attributter var svær at skjule. Så havde jeg ikke brug for at lære mere.

Man skal huske på, at dengang var internettet så lille, at man faktisk kunne købe en dansk bog / en slags leksikon (gammeldags, trykt bog vel at mærke), med intet andet end links til websider. Man kunne så slå op i bogen og finde ud af, hvor på internettet man f.eks. kunne bestille kurser i Lotus Notes. En eller anden havde simpelt hen set en forreningsmodel i at udprinte internettet. Google ville jo teknisk aldrig komme til at håndtere mere end 2-300 sider. Svært at tro for alle under 40 år.

Min viden om html stammede fra bogen (igen en trykt udgave) med det meget rammende navn “WWW”. Det hed bogen skam. ‘WWW’ var skrevet med store gule bogstaver på det sorte bogomslag. Det var gurubogen omkring 1998. For sjov blev den kaldt ‘MMM’-bogen (it-humor, når det er bedst). Hvis nogen kan skaffe den, vil jeg gerne købe den – den var legendarisk.

Til gengæld var den første hjemmeside optimeret til 800×600 pixels i både Internet Explorer og NetScape Navigator og var ikke i nærheden af at være responsive. Benyttede brugeren en anden skærmopløsning, var det brugerens problem. Og skrifttypen var naturligvis Arial, da alternativet – Times New Roman – var lidt for old school – og Verdana var lige vel smart-i-en-fart og futuristisk på den tid. Jeg lavede små statiske gif-menuer som kunne skifte med en onMouseOver(). Det var tider…..